top of page
Ara

Rahim Kanseri (Endometrium Cancer)

  • Yazarın fotoğrafı: Ersin Demirci
    Ersin Demirci
  • 29 Tem 2021
  • 3 dakikada okunur

* Rahim Kanseri Nedir?

- Rahim kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Rahim, içinde düzenli şekilde kalınlaşıp zamanı geldiğinde adet olarak dökülen ve endometrium olarak adlandırılan hücrelerden oluşur. Bu hücreler bazen değişikliğe uğrar ve anormal bir şekilde bölünerek çoğalabilirler. Bu durum rahim kanseri olarak adlandırılır.


- Rahim kanserinin rahmin farklı bölgelerinde gelişen iki ana türü vardır.

1. Endometriyal kanser , endometrium adı verilen rahim zarında gelişir. Bu, vakaların yüzde 90'ından fazlasını oluşturan en yaygın rahim kanseri türüdür.

2. Rahim sarkomu , rahmin kaslarında veya diğer dokularında oluşan daha nadir bir rahim kanseri türüdür.


** Bu iki ana tür üzerinde ki incelemeleri paylaşmak istiyorum.

1- Endometriyal Kanser ;

- Rahim kanserinin en yaygın şeklidir. Endometrium rahmin bir parçası olduğu için endometrium kanserine genellikle rahim kanseri denir. Endometriyal kanser en sık teşhis edilen jinekolojik kanserdir (rahim, serviks , yumurtalıklar , vulva , vajina ve fallop tüplerinin kanserlerini içerir ).

- Tüm endometriyal kanserlerin %80'inden fazlası endometriyumun adenokarsinomlarıdır . Bu kanser türü, endometriumdaki (rahmin iç astarı) hücreler kontrolden çıkmaya başladığında oluşur.

- Endometrial karsinom, endometriyal adenokarsinom vakalarının çoğundan sorumludur.

- Aşağıda ki görsel üzerin de inceleyeceğimiz gibi, rahimin iç duvarında ki hücrelerin 'mitoz' bölünme sırasında hücrenin bölünmesinde meydana gelen düzensizlik ve bozulmalar sonucunda kanser meydana gelmiştir.




- Rahim Kanseri (Endometrium) Risk Faktörleri (Rahim Kanserini Artıran Risk Faktörleri)


1. Erken yaşta adet olma ve geç yaşlarda dahi adetten kesilmeme

2. Östrojen miktarını arttıran obeziteye sahip olma

3. Endometriumu koruyan progesteron hormonu, gebelikte artar. Dolayısı ile rahim içi kanserine zemin hazırlayan durumlardan birisi hiç doğum yapmamış olmak

4. Meme kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar

5. Östrojen tedavisi almak

6. Hayvani yağlar tüketmek

7. Şeker hastalığına sahip olmak ve dolayısı ile ileri düzeyde şeker yükselmeleri

8. Over hastalıklarına sahip olmak

9. Pelvik ışın tedavisi almış olmak

10. Genetik yatkınlık


- Aşağıda ki görselde ultrason ile tektik yapılmış olan bir hastanın rahimini görelim.












- Tektik yapıldıktan sonra ameliyat ile çıkartılan tümör görüntüsü;

* Endometrium (Rahim Kanseri) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

- Menopoza girmiş kadınlarda “kanama” görülmesi olağan dışıdır. Bu nedenle de menopoza girmiş tüm kadınların anormal kanamalara karşı bilinçlendirilmesi erken evredeki endometrium yani rahim kanserini fark etmesi için son derece önemlidir.

* Kilo kayıpları

* Pelvik ağrılar

* Anormal kıvamda akıntılar

- Anormal olarak nitelendirilebilen semptomların varlığında altta yatan problemlerin endometrial kanser ya da endometrial hiperplazi mi olduğunun mutlaka araştırılması gerekir. Endometrial doku örneği, mikroskop altında incelenir ve diğer tanı testlerinden de faydalanılır


- Endometrial dokunun mikroskop altında görüntüsü;


2- Rahim Sarkomu:

- Rahim kas duvarında oluşan rahim sarkomları, tüm rahim kanserlerinin yüzde 4'ünden azını oluşturur. Bu sebeple nadir görünler rahim kanseri türüdür. Uterus sarkomunun her bir alt tipi, tedavi edildiği kadar, zaman içinde gelişme ve değişme şekli bakımından da farklılık gösterir. Doktorlar rahim sarkomlarını kanserlerin başladığı hücre tipine göre sınıflandırır.


* Bunlar şunları içerir:

- Rahim sarkomunun en yaygın türü olan uterin leiomyosarkom, miyometriyum olarak bilinen rahmin kas duvarında oluşur ve rahim kanserlerinin yaklaşık yüzde 2'sini oluşturur.

- Endometrial stromal sarkomlar, endometriyumu destekleyen bağ dokusunda gelişir. Bu kanserler, tüm rahim kanserlerinin yüzde 1'inden daha azını temsil eder ve tipik olarak yavaş büyür.

- Nadir bir alt tip olan farklılaşmamış sarkom, endometriyal stromal sarkoma benzer, ancak daha agresiftir, yani daha hızlı büyür ve yayılır. Bu kanserler, tüm rahim kanserlerinin yüzde 1'inden azını oluşturur.




- Rahim Kanserinden Nasıl Korunur ?

1- Tek eşlilik rahim ağzı kanserinden korunmada önemlidir.

2- Sigara kullanımı da riski ciddi oranda artıran etkenlerden biridir.

3- Sağlıklı beslenme, bol meyve ve sebze tüketimi, yeterli mineral ve vitamin takviyesi, vücudun HPV ile mücadelesine katkı sağlar.

4- 21 yaşından sonra tüm kadınların yıllık jinekolojik muayene ile her yıl düzenli olarak smear ve HPV testi yaptırmaları erken teşhis için çok önemlidir.

5- HPV testinin yapılamadığı durumlarda ise yalnız smear ile tarama kabul edilebilir bir yaklaşımdır.


- Son-

 

*KAYNAKÇA*



bottom of page